Laposborsó leves füstölt csülökkel

Laposborsó leves füstölt csülökkel

Hozzávalók: (10 főre) 1 kg beáztatott laposborsó, 2,5 kg füstölt csülök, 4 sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 1 karalábé, 1 szelet zellergumó, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 paprika, 3 krumpli, 2 fakanál sertészsír, 3 evőkanál liszt, só, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 vöröshagyma.

A borsót előző este beáztatjuk. A füstölt csülköt előre megfőzzük. Amikor már félpuha, beleborítjuk a laposborsót, a megtisztított, egészben hagyott leveszöldségeket, és az összekötött petrezselyemzöldet. Feltesszük a tűzre, és addig főzzük, amíg a borsó megpuhul.

Közben a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és ezt is beletesszük.

Rántást készítünk. A zsírban a lisztet barnára pirítjuk, beleszeljük a vöröshagymát, és ezzel együtt is sütjük, amíg a hagyma üveges lesz. A tűzről félrehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát, az őrölt borsot, majd felöntjük vízzel, és szűrőkanálon át a levesbe engedjük. Összeforraljuk, és tálaljuk.