Flódni
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 10 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 30 dkg margarin, fél deci fehérbor. Töltelékhez: 24 dkg dió, 24 dkg őrölt mák, 6 nagyobb alma, 42 dkg cukor, 1 dl víz, 1,5 evőkanál őrölt fahéj, narancshéj, citromhéj, 20 dkg mazsola, a tetejére 1 tojás.
A tésztához a lisztbe porcukrot, élesztőt, sót, bort, és a hideg margarint gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lisztezett deszkán is átforgatjuk, majd addig pihentetjük, amíg a töltelékek elkészülnek.
A 42 dkg cukorra egy deci vizet öntünk, ráreszeljük egy citrom-és egy narancs héját. Beleborítjuk a beáztatott mazsolát majd egy evőkanál őrölt fahéjjal összeforraljuk. Ennek az öntetnek a felét a darált dióval, a többit a darált mákkal összekeverjük.
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük. Ízlés szerint cukrot, narancshéjat, citromhéjat, fél evőkanál fahéjt keverünk hozzá.
A megpihent tésztát négyfelé választjuk, ebből két lapot kisodrunk, és tepsi aljában egyenként, villával megszurkálva kisütünk. Ezek lesznek a középső lapok, és azért fontos elősütni, nehogy nyers maradjon a sütemény közepe.
Ezután összeállítjuk a flódnit. A harmadik gombócot kisodorjuk, beterítjük vele a tepsi alját. Ráhalmozzuk a diós tölteléket, erre egy elősütött lapot teszünk. Beterítjük mákkal, és a második sült lappal lefedjük. Az almás töltelékből a nedvességet kinyomjuk, úgy tesszük a sütőformába. Az egészet a negyedik kisodort lappal lefedjük, a tetejét felvert tojással átkenjük, és villával hullámokat rajzolunk rá. Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.