Tárkonyos vadraguleves cipóban

Tárkonyos vadraguleves cipóban

Hozzávalók: (6 főre) Páclé: 4 dl száraz vörösbor, 4 dl víz, 1 evőkanál mustármag, 5 db borókabogyó, 1 közepes nagyságú vöröshagyma. Raguleves: 4 szelet szalonna, 70 dkg vaddisznó lapocka, 3 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl vörösbor, 10 szem borókabogyó, 1 fakanál sertészsír, 3 sárgarépa, 3 petrezselyem, 30 dkg barna csiperkegomba, 30 dkg zöldborsó, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 evőkanál tárkony, 4 babérlevél, 1 evőkanál tárkonyecet, 3 dl tejföl, 2 púpos evőkanál liszt. A tálaláshoz 6 db cipó.

A bort és a vizet fazékba öntjük. Hozzáadjuk a mustármagot, a borókabogyót és felforraljuk. Megvárjuk, míg kihűl. A vadhúst megtisztítjuk, felkockázzuk. A vöröshagymát karikákra vágva rátesszük, majd nyakon öntjük a leszűrt, hideg páclével. Összekeverjük, és lefedve egy éjszakát állni hagyjuk.

Másnap a vadhúsról leöntjük a páclevet, majd átmossuk, lecsepegtetjük. Zsiradékon a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a lapocka kockákat. Negyed órát sütjük, utána felöntjük egy deci borral, kevés vízzel. Megsózzuk, borsozzuk, tárkonnyal fűszerezzük, hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót. Lefedjük, és háromnegyed órát főzzük.

Amikor a hús már félig megpuhult, beletehetjük a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet, szeletelt fokhagymát. Egy liter vízzel felöntve további fél órát rotyogtatjuk.

Amikor már majdnem elkészült a ragu, beleborítjuk a zöldborsót és az apróra szelt gombát. A vizet pótolva készre főzzük.

Közben a lisztben a tejfölt csomómentesen elkeverjük, a levesből kiszedett lével apránként átmelegítjük, úgy csurgatjuk a levesbe.

Amikor felforrt, ízlés szerint pótoljuk a fűszereket, majd tárkonyecetet adunk hozzá.

Kivájt cipóban tálaljuk.