Báránysült kemencében

Báránysült kemencében

Hozzávalók: (8 főre) 5 kg csontos hús: a bárány nyaka, gerince, hátsó combja, 3 petrezselyem, 3 sárgarépa, 5 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 alma, 6 dl vörösbor, 40 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 2 kg krumpli. Fűszerek: mustár, só, őrölt feketebors, majoránna, borsikafű, bazsalikom, borókabogyó, kakukkfű, 4 rozmaring ág, őrölt paprika.

A húsokat megtisztítjuk, a combot kicsontozzuk, lehártyázzuk, nagyobb darabokra vágjuk. Először jó alaposan mustárral bekenjük, majd gazdagon megszórjuk az őrölt paprikán kívül a fűszerekkel. Belehelyezzük egy sütőedénybe.

A zöldségféléket és az almát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a húsok közé pakoljuk. Rozmaring ágat, és kakastaréjnak előkészített szalonna szeleteket teszünk a tetejére. Rálocsoljuk a bort, lefedjük, és előmelegített kemencében 2,5-3 órán át sütjük. Idő közben néha megnézzük.

A krumplikat alaposan átmossuk, alufóliába tekerjük, és a parázson azt is elkészítjük.

A megpuhult bárányt az edényből kiszedjük, a levét leszűrjük, a zöldségeket egy tálra pakoljuk. A húsokat visszahelyezzük a kemencébe, és szép pirosra sütjük.

Levét felmelegítjük, beleszórjuk a paprikát, és elkeverjük benne a tejfölt.

Tálalásnál a báránysült mellé krumplit, párolt zöldségeket kínálunk, a levével pedig nyakon öntjük az ételt.

Nagyon különleges, finom, egészséges ételt kapunk.