Diós briós
Hozzávalók: (12 brióshoz) 60 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 1,5 dl kefir, 2 dl tej, 3 dkg élesztő, csipetnyi só, 6 csepp folyékony édesítőszer. A kenéshez étolaj, a tetejére: 20 dkg dió, 5 evőkanál kristálycukor, 1 citrom reszelt héja.
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, a lisztbe borítjuk. Hozzáadjuk a kefirt, egy tojást, margarint, sót, és az egészet összegyúrjuk. Jó alaposan, hólyagosra kidagasztjuk. Letakarjuk, majd megvárjuk, míg duplájára kel.
Közben a diót zacskóban durvára törjük, ráreszeljük a citromhéjat, és kristálycukorral összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 12 részre osztjuk, ezeket egyenként kicipózzuk (kivirgoljuk), majd letakarva tíz percig pihentetjük.
A bucikat olajos kézzel hosszú rúddá sodorjuk, a közepüket kissé magasabbra húzva csiga alakban lazán feltekerjük, a végeit aládugjuk. Felvert tojássárgájával átkenjük, negyed órát kelesztjük, majd újra átkenjük tojással, és gazdagon megszórjuk diós cukorral.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt szép világosbarnára sütjük.
Kicsit hűlni hagyjuk, langyosan fogyasztható.
A briós kakaósan, mákosan, vagy simán cukrosan is készíthető.