Krumpli torta
Hozzávalók: 10 tojás, csipetnyi só, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 10 dkg mazsola (vagy más aszalt gyümölcs), 1 sütőpor (vagy szódabikarbóna), 2 közepes krumpli. Töltelék: otelló szőlő zselé (vagy más lekvár), 25 dkg gesztenyemassza, 20 dkg kókuszzsír, 1 rum aroma. A díszítéshez meggy és tortagyöngy.
A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk.
A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, oldalát vastagon átkenjük kókuszzsírral.
A tojásokat két tálba szétválasztjuk. A sárgákba beleöntjük a cukrot, a sót, és kikeverjük. A sütőport a dióba szórjuk, összeforgatjuk. Az egészet a cukros masszába tesszük. Hozzáadjuk a mazsolát, ráreszeljük a krumplit. Alaposan kidolgozzuk.
A tojások fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, ezzel lazítjuk a tésztánkat.
Tortaformába öntve, 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt kisütjük. Amikor kivettük hűlni hagyjuk, majd félbe vágjuk.
Tortatartóra helyezzük az alsó lapot, majd megkenjük lekvárral. Ráhelyezzük a felső piskótát.
A gesztenyemasszát rum aromával és puha kókuszzsírral habosra keverjük. Ezzel kenjük át a torta tetejét és oldalát is.
Meggyszemekkel körberakjuk, tortagyönggyel megszórjuk, majd pár órára hűtőszekrénybe helyezzük. Utána szépen szeletelhető.
Ez a sütemény liszt-és tejmentes, cukormentes formában is elkészíthető. Tölteléke bármi lehet, kinek mi a kedvence, azt válassza hozzá.