Bika-boka pörkölt

Bika boka pörkölt

Hozzávalók: (10 főre) 4 kg bika boka (marhaláb), 3 fakanál sertészsír, 35 dkg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 2 evőkanál só, 2 tv-paprika, 1 csípős paprika, 2 paradicsom, 3 evőkanál őrölt paprika, húslé.

A marhalábat nagyon meg kell tisztítani a szennyeződésektől és a szőrtől. Lefagyasztva, szalagfűrésszel kockákra daraboljuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk, lehet durvára, úgyis szét fog főni a hosszas főzés során. Egy nagy fazékba zsírt teszünk, erre borítjuk a hagymát, három gerezd összevágott fokhagymát, ezeket nagyon lesütjük. Kevés vizet öntünk alá, azzal együtt pároljuk tovább.

Amikor a hagyma elkészült, egy kávéskanál őrölt borsot, három evőkanál őrölt paprikát szórunk rá, összekeverjük, húslével felöntjük, és hozzáadjuk a kockázott marhalábat. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy ellepje az edény tartalmát, majd vaslapon, négy-öt órán át, időnként megkeverve megfőzzük.

Amikor felforrt, teszünk még bele sót. Tisztítunk hozzá három gerezd fokhagymát, belevágjuk a paprikával, paradicsommal, csípős paprikával együtt.

Kb. másfél óra után a csontok kezdenek kifőni, azokat eltávolíthatjuk a fazékból.

Amikor már majdnem elkészült, újabb három gerezd fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot teszünk bele, majd amikor teljesen átpuhult, és jó sűrű szaftja lesz, kenyérrel, vagy főtt burgonyával kínáljuk.