Fahéjas-almás és diós-meggyes kelt rétes
Hozzávalók: (4 rúdhoz) 80 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2 tojás, 4 evőkanál olvasztott sertészsír, 12 dkg porcukor, csipetnyi só, langyos tej. Almás töltelék: 40 dkg alma, 2 teáskanál fahéj, 15 dkg cukor, 10 dkg cukros darált dió. Diós-meggyes töltelék: 40 dkg meggy, 15 dkg cukor, 10 dkg cseresznye, 1 teáskanál fahéj, 15 dkg cukros dió. A tepsihez és a rétesek kenéséhez sertészsír.
Két deci cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztben kevés sót és 12 deka porcukrot elkeverünk. Beleborítjuk a megkelt élesztőt, a tojásokat, az olvasztott zsírt, és annyi langyos tejjel dagasztjuk ki, hogy laza, rétestészta állagú anyagot kapjunk.
Liszttel megszórt gyúrótáblán négyfelé választjuk, cipókat formázunk belőle, ezeket letakarva, fél óráig pihenni hagyjuk.
Közben az almát lereszeljük, cukorral és fahéjjal összekeverjük. A cseresznyét és meggyet kimagozzuk.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkán kézzel tepsi nagyságúra széthúzzuk úgy, hogy ne legyen vastag a széle sem. Olvasztott zsírral lekenjük, cukros dióval gazdagon megszórjuk, erre kerül a magozott meggy és cseresznye. Ezt is megszórjuk cukorral és fahéjjal. Feltekerjük, majd kizsírozott tepsibe emeljük.
A második rétest ugyanígy készítjük el.
Az utolsó kettő almás lesz, ezeket is lezsírozzuk kihúzás után. Cukros diót, fahéjat szórunk rá, majd a reszelt almatöltelék következik. Feltekerjük, a tepsiben további húsz percig állni hagyjuk.
Sütés előtt olvasztott zsírral lekenjük a rétesek tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
Kihűtjük, utána lehet szeletelni.