Schupfnudel szalonnával, savanyú káposztával

Schupfnudel szalonnával, savanyú káposztával

Hozzávalók: 50 dkg előző nap megfőzött, és áttört krumpli, 25 dkg liszt, 1 tojás, só, a főzővízbe étolaj. 25 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál sertészsír, 1 nagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kg savanyú káposzta, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 dl száraz fehérbor.

Az áttört krumpliba beletesszük a lisztet, a sót és a tojást. Jól formázható, nyújtható tésztát gyúrunk belőle. Ezt letakarva pihenni hagyjuk.

A szalonnát felkockázzuk, zsírban lepirítjuk, hozzáadjuk a felcsíkozott vöröshagymát, majd néhány percnyi párolást követően hozzáadjuk a savanyú káposztát. Ízesítjük sóval, borssal, szeletelt fokhagymával, köménymaggal és őrölt paprikával. Két deci vizet, és amikor félig megfőtt, egy deci száraz fehérbort is öntünk alá. Gyenge tűzön megpároljuk, amennyiben szükséges, a vizet még pótoljuk.

A megpihent tésztát henger alakúra formázzuk, szeleteket vágunk belőle, ezeket hosszú rudakká sodorjuk, majd kis darabkákra vágjuk. Nudlikat formázunk, amit sós, kevés étolajjal elkevert, forró vízben kifőzünk.

Utána leszűrjük, kevés zsírban átforgatjuk, és a szalonnás káposztával tálaljuk.