Pónéna

Pónéna

Hozzávalók: a tésztához: 35 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 5 dkg margarin, 2 evőkanál étolaj. A töltelékhez: 50 dkg darált sertéscomb, 4 szikkadt zsemle, 4 tojás, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só. A forma kikenéséhez zsír, vagy olaj. A pónéna tetejére egy felvert tojás.

A tésztához először az élesztőt készítjük elő. Egy deci tejet a cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A megmaradt tejet a margarinnal összeolvasztjuk. A lisztet tálba tesszük, beleütjük a tojást, sót szórunk hozzá, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és a margarinnal átlangyosított tejet. Ezekből a hozzávalókból laza kelt tésztát dagasztunk. Amennyiben szükséges, a folyadékot még kevés langyos tejjel pótolhatjuk. Amikor már alaposan kidolgoztuk, az étolajat is hozzáadjuk. Azzal együtt is átgyúrjuk, majd félretesszük, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymákat megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A zsemléket vízben megáztatjuk, kicsavarjuk, és a darált hússal együtt tálba tesszük. Sóval, őrölt feketeborssal ízesítjük, és négy tojást ütünk bele. Az aprított hagymákat hozzáadva alaposan összegyúrjuk.

Egy kuglófsütő formát kizsírozunk.

A megkelt tésztából egy kis zsemlényit félreteszünk a díszítéshez, a többit lisztezett gyúródeszkán kör alakúra nyújtjuk. Akkora tésztánk legyen, hogy a formát kitöltse, és az oldalainál még legalább 4-5 centi maradjon. Kibéleljük vele a sütőedényt, szépen elegyengetjük, hogy a redőibe is belesimuljon a tészta. Belekanalazzuk a tölteléket, eligazgatjuk benne, és a forma oldalán lelógó tésztával az egészet befedjük.

Ezután elkészítjük a díszítést. A félretett tésztát kisodorjuk, késsel három csíkot vágunk belőle, ezeket egyenként hosszú rúddá alakítjuk. Két hosszabbat, és egy rövidebbet készítünk. A nagyobbakat két vége felől elindulva, ellentétes irányban, csiga alakban megtekerjük, „rózsákat” készítünk belőle. Ezeket a pónéna közepére, keresztben egymásra helyezzük. Az ötödik rózsához csak egy tekercset készítünk, ez kerül a tál közepére. A komlóskaiak ezzel a díszítéssel Jézus öt sebét jelképezik húsvéti ételükön, a pónénán.

Az egészet átkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Az elején célszerű fóliával lefedni, ezt csak a végén vegyük le róla, hogy szép színes legyen, de ne égjen meg a tészta.

Kihűtve szépen lehet szeletelni.