Nagygombóc paradicsomszósszal

Nagygombóc paradicsomszósszal

Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 5 evőkanál liszt, 1 zsemle, ½ evőkanál zsír, só. Szósz: 1 fakanál zsír, 2 evőkanál liszt, só, 7 dl paradicsomlé, víz a gombóc főzőlevéből.

A zsemlét kis kockákra vágjuk, majd sertészsíron aranybarnára pirítjuk.

A krumplit meghámozzuk, hideg vízbe reszeljük, így nem barnul meg. Tésztaszűrőn lecsepegtetjük, majd hozzákeverjük a zsemlét, a lisztet, sózzuk, és jól összekeverjük. Ebből az anyagból vizes kézzel kb. nyolc centiméter átmérőjű gombócokat formázunk. Forró, sós vízben lassan, 35-40 perc alatt kifőzzük. Hideg vízbe kiszedjük, majd leszűrjük.

Csömörön a nagygombócot vasárnapi húsleves levesbetétjeként fogyasztották, a maradék gombócokat másnap kockákra vágták, és zsíron lepirították. Általában paradicsomszószt készítettek hozzá. Ehhez a zsíron a lisztet lesütjük, majd házi paradicsomlével felengedjük. Annyi gombóc főzőlevet adunk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

A pirított gombóc nagyon finom köret is lehet, Csömörön általában pörköltek mellé tálalták.