Hozzávalók: (2 kalácshoz) 50 dkg finomliszt, 1 tojás, 2 dl tejföl, 3 evőkanál étolaj, 1,5 kávéskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő. A tetejére 1 tojás a kenéshez. Töltelék: sóval, borssal fűszerezett töpörtyűkrém.
A tejet meglangyosítjuk, szórunk bele egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel.
A lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, majd a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet dagasztunk hozzá, hogy kalács állagú tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd az étolajat is beledagasztjuk. Négy gombócot formázunk belőle. Ezeket letakarva legalább fél órát kelesztjük.
Az első kalácshoz két bucit egymás után kerekre nyújtunk. Amikor az elsővel elkészültünk, nagy, sütőpapírral, vagy fóliával bélelt sütőtepsibe tesszük. Töpörtyűkrémmel átkenjük, majd ráhelyezzük a másik kerek lapot. Közepét egy nagyobb bögrével kijelöljük, majd átkenjük felvert tojással, és 16 cikkbe szétvágjuk. Ezeket kézzel kétszer megtekerjük. A tepsiben még hagyjuk kicsit kelni, közben elkészíthetjük a következő kalácsot is.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ugyanebből a tésztából más töltelékkel, vagy akár édes változatban is készíthetünk kalácsot.