Burgonyaleves házi kolbásszal

Burgonyaleves házi kolbásszal

Hozzávalók: (15 főre) 4 kg burgonya, 3 nagyobb sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 3 fakanál sertészsír, 4 közepes vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 1,2 kg füstölt kolbász, 15 tojás. Habarás: 1 liter tejföl, 6 evőkanál liszt. Fűszerek: só, őrölt feketebors, őrölt paprika, egész kömény, 2 teáskanál csípős paprikakrém, 5 babérlevél.

A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A zöldségféléket meghámozzuk. A sárgarépát és petrezselymet félkarikákra, a krumplit kockákra vágjuk.

A kolbászt megmossuk, felkarikázzuk, de a héját rajta hagyjuk, hogy ne főjön szét a levesben.

A vöröshagymát zsírban lepirítjuk, hozzáadjuk az egész köményt, majd a fokhagymát. Félrehúzzuk, és megszórjuk fűszerpaprikával. Kevés vizet öntünk alá, nehogy megégjen. Beleborítjuk a krumplit, sárgarépát, petrezselymet. Egy liter vízzel felengedjük, majd fűszerezzük babérlevéllel, csípős paprikakrémmel. Bő vizet adunk hozzá, és félpuhára főzzük.

Ekkor kerülhet bele a kolbász, rövid idő múlva a tojások, és kóstolás után a só.

A végén lisztes, tejfölös habarással készre főzzük.