Kapros dübbencs

Kapros dübbencs

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 2 tojás, 1 dl étolaj, 3 dl tej, aludttej, 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál zsír. A tetejére 1 tojás, 1 evőkanál zsír.

A lisztet tálba szitáljuk. A langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, csipetnyi sót és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszt közepébe fészket készítünk, beleöntjük, és kevés liszttel megszórva megvárjuk, míg megkel.

Ráütünk két tojást, és apránként annyi aludttejet adunk hozzá, amennyit a tészta kíván. Jó alaposan kidagasztjuk. Amikor már majdnem kész, beledolgozzuk az étolajat is. Lelisztezzük, és egy órán át kelni hagyjuk.

Közben a kaprot megmossuk, apróra vágjuk, majd enyhén átsózva zsírban kisütjük. Addig pároljuk, amíg a leve elfő.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán négyfelé választjuk, ezeket egyenként nem túl vékonyra kisodorjuk. Gazdagon megkenjük kaporral, majd feltekerjük, mint a kalácsot, és három részre elvágjuk. A végeit benyomjuk, és úgy tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ezeket a tésztákat nevezzük dübbencsnek.

Felvert tojással átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben, vagy kemencében kisütjük. Még forrón átkenjük a dübbencsek tetejét zsírral.