Halkolbász

Halkolbász

Hozzávalók: (10 főre) 2,5 kg harcsa, 2 kg ponty, 3 kg busa, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 2 kávéskanál őrölt fehérbors, 4 teáskanál só, 8 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 4 dkg fokhagyma, fél deci olívaolaj, 2 teáskanál egész kömény, 1 kávéskanál szerecsendió, 3 teáskanál medvehagyma, 2 dl cserszegi fűszeres. Köret: lilahagyma, vöröshagyma, paprika, paradicsom, 1 evőkanál 10 %-os ecet, 3 dl víz, 5 teáskanál cukor, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál medvehagyma, 1 teáskanál tárkony.

A fokhagymát összezúzzuk, olívaolajba beáztatjuk.

A ponty fejét levágjuk, majd a halat kifilézzük. Bőrét is eltávolítjuk. A többi halat is előkészítjük. A busát, pontyot kétszer kislyukú darálón ledaráljuk, a harcsa húsát apró kockákra vágjuk.

Egy nagyobb tálban befűszerezzük a fokhagymával, őrölt paprikával, sóval, fehér-és feketeborssal, szerecsendióval, medvehagymával, egész köménnyel. Jó alaposan meggyúrjuk, a bort is beledolgozzuk, majd egy órát állni hagyjuk.

Közben a tisztított sertés vékonybelet meleg vízbe beáztatjuk.

A halhúst hurkatöltőbe gombócozzuk, és betöltjük a bélbe. Lazára készítjük, majd debreceni méretűre elpározzuk. Előmelegített zsírban, tárcsán, lassú tűzön szép színesre sütjük.

A felaprított zöldségekből és a salátaléből készítünk hozzá köretet, de mustárral, krumplival, kenyérrel is fogyasztható, nagyon tartalmas, finom étel.

Célszerű nagyobb adagot készíteni, mert jól bírja a fagyasztást.