Hagymás véres hurka almával
Hozzávalók: A disznó belsőségei: tüdő, fejhúsok, szív, nyelv, nyesedékek, véresebb darabok, bőrke. Sóval kikevert nyers vér, abalében főzött rizs, Párolt vöröshagyma, őrölt feketebors, só, majoránna, alma. A sütéshez sertészsír.
A disznó belsőségeit és egyéb kiválasztott részeit abalében megfőzzük. A vágás során felfogott vért sóval kikeverjük. Az összeállt, sűrűbb részeket kidobjuk belőle, majd leszűrjük.
A vöröshagymát felkockázva zsíron megpároljuk. Az almákat megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk.
Az abalében megfőtt húsokat kiszedjük, a csontos részeket kidobjuk, és a vöröshagymával együtt ledaráljuk.
Közben a rizst az abalében kifőzzük, leszűrjük, és abból is keverünk hozzá ízlés szerint. Ezután szűrjük rá a vért, ebből annyit, amennyire sötétre, lazára szeretnénk készíteni a hurkát. Fűszerekkel és almával alaposan összekeverjük.
Tisztított bélbe töltjük, abalében pár perc alatt megfőzzük, majd bő zsírban szép színesre sütjük.