Házi készítésű ketchup
Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 25 dkg reszelt alma, 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa és petrezselyem) reszelve, 10 dkg reszelt vöröshagyma, 1 deci 5 %-os almaecet, másfél csapott evőkanál só, 10 dkg cukor, vagy méz. Fűszerek: fél evőkanálnyi mustármag, 4 db szegfűbors, 4 db babérlevél, 10 szem egész bors.
A hozzávalókat egy fazékba összerakjuk. A paradicsomot feldarabolva, a vöröshagymát, almát, sárgarépát és petrezselymet reszelve. Hozzáadjuk a fűszereket, és az almaecetet is. Az egészet alaposan átkeverjük, és egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap feltesszük a tűzhelyre, és másfél órán át, néhányszor átkevergetve, takaréklángon főzzük. Amikor jól besűrűsödött, átpasszírozzuk, és hogy az apróbb fűszerek is elkeveredjenek benne, összeturmixoljuk.
Felmelegítjük, és ízlés szerint mézzel, vagy cukorral édesítjük. Amikor felforrt, kisebb üvegekbe merjük, és ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor vízfürdőben is átmelegítjük, celofánnal lekötjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Aki szereti a csípős ízeket, az erős paprikával is megbolondíthatja.