Kolbászhússal töltött szűzpecsenye
Hozzávalók: 10 kg kolbászhús, 20-23 dkg só, 3 dkg feketebors, 3 dkg őrölt kömény, 18 dkg paprika, 6 dkg fokhagyma. Receháj, szűzpecsenye, alma, őrölt bors, só, zsír, 1 kg savanyú káposzta.
Először a kolbászhúst készítjük el. A kiválasztott húsdarabokat felkockázzuk, és a hozzávaló fűszerekkel összekeverjük. Ebben kicsit állni hagyjuk.
A recehájat hideg vízben átmossuk, a szűzpecsenyét megtisztítjuk és felszúrjuk.
A kolbászhúst ledaráljuk, átgyúrjuk, kolbásztöltőbe tesszük, majd a szűzpecsenyéket megtöltjük vele. A megmaradt húst tisztított bélbe töltjük, ebből kolbászt készítünk.
Az almákat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
A recehájat kiterítjük, sózzuk, ráhelyezzük a szűzpecsenyét, azt is átsózzuk, borsozzuk, majd gondosan betekerjük a recehájba.
Úgy is készíthetjük, hogy a szűzpecsenye alá almaszeleteket pakolunk, azzal együtt tekerjük fel.
Zsírral kikent tepsi aljába átmosott savanyú káposztát halmozunk, erre helyezzük a szűzpecsenyét, és sütőben készre sütjük.
Hidegen szépen szeletelhető, hidegtálunk dísze is lehet.