Hozzávalók: (10 főre) 1 kg vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 2 teáskanál őrölt feketebors, 3 teáskanál majoránna, só, 3 kg savanyú káposzta, 1 kg hasaalja szalonna, 1 kg sertéscomb, 2 kg füstölt hasaalja szalonna, 2 evőkanál sertészsír.
Gőzgombóc: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, só, langyos víz, fél dl étolaj.
A füstölt húsokat kisebb darabokra vágva előfőzzük. A káposztát beáztatjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük.
Egy nagy lábas aljában felolvasztjuk a zsírt, ráborítjuk, és lesütjük benne a darabokra vágott nyers húsokat. Megvárjuk, amíg kapnak egy kis pörzsanyagot.
Közben a káposztából kinyomjuk a vizet.
A húsra ráborítjuk a vöröshagymát, ezzel összepároljuk. Rászórjuk a káposztát, majd két liter vizet öntünk alá. Majoránnával, őrölt borssal fűszerezzük, és egy órán át főzzük.
Közben elkészítjük a gőzgombócot. A lisztet tálba borítjuk, a közepébe fészket készítünk, rámorzsoljuk az élesztőt, langyos vízzel kovászt készítünk belőle, és megvárjuk, míg megkel. Ezután további langyos víz hozzáadásával alaposan kidolgozzuk a tésztát. Idő közben az étolajat is hozzáadjuk. Amikor már szép sima lett letakarjuk, és megvárjuk, míg duplájára kel.
Amikor a hús a káposztával megpuhult, ráborítjuk a darabolt fokhagymát.
A megpihent tésztából olajos kézzel kis zsemlényi gombócokat formázunk, ezeket a káposztára pakoljuk, majd lefedve, minimum húsz percig főzzük. Fontos, hogy közben a fedőt ne emeljük fel. Amikor lejárt az idő, megnézünk egy gombócot, és amennyiben átfőtt, levehetjük, és tálalhatjuk az ételt.