Látrányi pempő

Látrányi pempő

Hozzávalók: 1,2 kg krumpli, só, 6 vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál őrölt paprika, 15 dkg rétesliszt, 6 púpos evőkanál finomliszt, 2 fakanál sertészsír. A tálaláshoz tejföl.

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük.

A vöröshagymát kis kockákra vágva zsíron barnára sütjük.

A megfőtt krumplin annyi levet hagyunk, hogy éppen ellepje. A többit leveshez felhasználhatjuk. Összetörjük a burgonyát. Először réteslisztet adunk hozzá, hogy ne csomósodjon keverés közben, majd a finomlisztet is beledolgozzuk. Megfelelő sűrűségűre készítjük.

A kicsit hűlt hagymát ízesítjük őrölt borssal, őrölt paprikával és kávéskanálnyi sóval.

Egy nagyobb, lapos tál aljába a hagyma felét elterítjük, majd rámerítjük a pempőt, a tetejébe kanállal belenyomkodjuk a megmaradt hagymás zsírt. Tálalásnál tejfölt kínálunk hozzá.