Szőlőlekvár

Szőlőlekvár

Hozzávalók: 1 kg szőlő, 30-40 dkg cukor, 1 citrom.

A tiszta szőlőt leszemezzük, újra megmossuk, lecsepegtetjük. Beletesszük egy fazékba, krumplinyomóval kicsit megroppantjuk a szemeket, majd ráreszeljük a citrom héját. Feltesszük a tűzre jó fél óráig főzni.

Ezután átpasszírozzuk. Levét visszaöntjük a fazékba. Hozzákeverjük a cukrot és a citromlevet. Visszahelyezzük a tűzre, és addig rotyogtatjuk, amíg a levét elfővi, és zselésedni kezd. Ezt egy kistányérra kicsepegtetve ellenőrizhetjük.

Amikor elkészült, jól kifőzött üvegbe töltjük, rátesszük a tetejét, fejtetőre állítjuk, öt percig állni hagyjuk, ezután visszafordítjuk, és bebugyolálva hagyjuk kihűlni.