Jenői kuglóf (1952-es recept alapján)
Hozzávalók: (2 nagy kuglófhoz) 3 kg liszt, 3 teáskanál só, 15 dkg élesztő, 4 vaníliás cukor, 30 dkg mazsola, 6 citrom reszelt héja, 2,5 l tej, 8 dkg kakaó, 18 tojás sárgája, 38 dkg margarin. Zsír a formák kikenéséhez. A szóráshoz 30 dkg porcukor. Tálaláshoz tejeskávé.
A mazsolát tejbe beáztatjuk. Három deci tejet négy evőkanál cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A margarint felolvasztjuk.
A lisztet dagasztótálba borítjuk, sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Közben belecsurgatjuk az olvasztott margarint, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy jó szívós kalácstésztát kapjunk. Ezt jó alaposan, hólyagosra kidagasztjuk. Végül a mazsoláról leöntjük a tejet, és azt is beledolgozzuk.
Egy bögrében a kakaót kevés tejjel krémesre keverjük. A félig kész kuglóftésztát kettéválasztjuk. Egyik felébe a citromhéjat, a másikba a kakaós masszát alaposan eldolgozzuk. Mikor elkészült, liszttel megszórjuk a tetejét, és egy órán át letakarva pihentetjük.
A sütőformákat – nagyobb zománcos lábosokat – zsírral kikenjük. Mindkét tésztát kettéválasztjuk, és kicipózzuk. Elsőként a barna tésztát sodorjuk ki, és félretesszük. Ezután az egyik világosat is hasonló méretűre nyújtjuk, rátesszük a sötét tésztát és szorosan, rúd alakban felgöngyöljük, majd csigaformára meghajlítjuk. A végét alá fordítjuk, így helyezzük az előkészített sütőformába. Ebben letakarva újabb egy órát pihentetjük. A másik kuglófot is ugyanígy megformázzuk.
Amikor itt is szép nagyra kelt, előmelegített kemencében, vagy sütőben kb. egy óra alatt készre sütjük.
Amikor megsült, még melegen vaníliás porcukorban teljesen átforgatjuk. Megvárjuk, míg kihűl, utána lehet szépen szeletelni. Tejeskávét kínálunk hozzá.