Hozzávalók: 25 dkg méz, 10 dkg vaj/margarin, 10 dkg cukor, 60 dkg liszt, 2 teáskanál fahéj, 2 teáskanál szódabikarbóna, csipetnyi gyömbér, csipetnyi szegfűszeg, 2 tojás, 1 tojás sárgája. Díszítéshez: 1 csomag zselatin, 1 tojás fehérje, kb. 20 dkg átszitált porcukor, 2 teáskanál étkezési keményítő, 1 teáskanál citromlé.
A mézet felmelegítjük. Cukorral és vajjal összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
A szódabikarbónát és a mézeskalács fűszereket elkeverjük a lisztben.
A kihűlt mézes keveréket tálba borítjuk, hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként a fűszeres lisztet. Kézzel addig gyúrjuk, amíg teljesen sima, nem túl kemény tésztát kapunk, ami már nem ragad a kezünkre.
Kisodorjuk, először egy megfelelő méretű tányért ráhelyezünk, ezt körbe vágjuk, majd a közepéből is kivágunk egy kört, ez lesz a koszorú alapja. Zsírozott sütőlapra helyezzük.
Tetszőleges formákból kiszúrunk két darabot. Mi most harang, templom, szív és csillag alakzatot készítettünk. 180 fokra előmelegített sütőben halvány barnára sütjük.
A zselatint gőz felett összemelegítjük egy deci vízzel. Ezzel átkenjük a kisült, meghűlt kalácsokat, és megvárjuk, míg a máz megdermed.
A koszorún a négy gyertya helyét kijelöljük, majd kivájjuk.
Cukormázat készítünk. A tojás fehérjéhez étkezési keményítőt, citromlevet, és annyi porcukrot adunk, hogy jó sűrű anyagot kapjunk, ami nem folyik le a kanálról.
Ebből három teáskanálnyit kiterített folpackon hosszában felhalmozunk, feltekerjük, végeit lezárjuk, és így tesszük habzsákba. A végét ollóval levágjuk, ezzel díszítjük a kalácsokat, és ragasztjuk fel a gyertyákat.
Egy éjszakán át száradni hagyjuk, másnap szintén cukormázzal rögzítjük a koszorún a díszeket.