Tárkonyos sertésraguleves cipóban
Hozzávalók: 1,5 kg sertéstarja, 1 petrezselyemgyökér, 5 sárgarépa, 1 zeller a zöldjével együtt, 5 krumpli, 25 dkg gomba, 30 dkg párolt zöldborsó, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, tárkony, 2,5 dl főzőtejszín, 2 csapott evőkanál liszt, 20 dkg sertészsír, só, őrölt feketebors, 1 birsalma.
Tálaláshoz: nagyobb, kivájt cipók.
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, zsíron üvegesre pároljuk. A sertéstarját kisebb darabokra vágjuk, és hozzáadjuk. Fehéredésig pirítjuk.
A gombát, krumplit megtisztítjuk, felaprítjuk.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert pucolás után kisebb darabokra vágjuk, és a gombával együtt a húsra borítjuk.
Amikor kicsit ezzel is átsütöttük, felöntjük három liter vízzel (még jobb, ha alaplével), sózzuk, borsozzuk, két teáskanál tárkonnyal megszórjuk, beledobjuk a zeller zöldjét és egy órán át főzzük.
Citrommal, vagy tisztított, szeletelt birsalmával savanyítjuk.
Ezután hozzáadjuk a kockázott krumplit, majd negyed óra múlva a párolt borsót.
A lisztet a főzőtejszínnel csomómentesre keverjük, és behabarjuk vele a ragulevest.
Ízlés szerint még fűszerezzük, a tárkonyt is pótoljuk. Összeforraljuk, és cipóban tálaljuk.