Szarvaspörkölt gesztenyés burgonyakrokettel
Hozzávalók: (12 főre). A pörkölthöz: 3 kg szarvas lapocka, 60 dkg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 5 tv-paprika, 2 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 20 dkg mangalicazsír, 20 dkg vargánya, 5 babérlevél, 20 szem borókabogyó (összevágva), 1 teáskanál kakukkfű, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál majoránna, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 dl száraz vörösbor, só. Krokett: 2 kg sós, főtt krumpli, 4 tojás, szerecsendió, őrölt feketebors, só, 30 dkg liszt, 25 dkg natúr gesztenyemassza. A sütéshez étolaj. A tálaláshoz áfonyalekvár.
Egy nagyobb lábasban a vöröshagymát összevágva a mangalicazsíron üvegesre pároljuk. A gombát felaprítjuk, a fokhagymát, tv-paprikát és paradicsomot kockákra vágjuk.
A lehártyázott, felkockázott húst hideg vízben kiáztatjuk, közben a vizet többször cseréljük.
A párolt hagymára ráborítjuk a tv-paprikát, és együtt sütjük tovább. Hozzáadjuk a paradicsomot, tíz perc múlva a húst, kevés vizet aláöntve, fedő alatt főzzük legalább másfél órát. Idő közben az elfőtt levét pótolgatjuk.
Ezután babérlevéllel, vágott petrezselyemzölddel, majoránnával, őrölt paprikával, borókabogyóval, kakukkfűvel, borssal, ízlés szerint sóval fűszerezzük.
Mikor a hús megpuhult, egy deci vörösborral még összeforraljuk.
Krokettet készítünk hozzá. Ehhez a krumplit héjában megfőzzük, összetörjük, hagyjuk kihűlni. A gesztenyével, tojásokkal, liszttel, sóval, teáskanálnyi borssal, csipetnyi szerecsendióval összekeverjük.
Kisebb diónyi golyókat formázunk belőle, ezeket bő olajban szép színesre sütjük.
A pörkölt mellé tálaljuk, és áfonyalekvárt is kínálunk hozzá.