Rakott lepcsánka

Rakott lepcsánka

Hozzávalók: (8 főre) 2 kg krumpli, 1 kg savanyú káposzta, 30 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl étolaj, 15 dkg császárszalonna.

A krumplit apróra lereszeljük. Beleütünk két tojást, ízesítjük sóval, borssal, hozzátesszük a lisztet, a zúzott fokhagymát, másfél dl étolajat. Amennyiben túl sűrű lenne, tejjel kicsit hígíthatjuk, ellenkező esetben lisztet adjunk hozzá.

Egy nagyobb tepsit jó alaposan kikenünk étolajjal, és belerakjuk a krumplis massza felét.

A savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk, és a felét rászórjuk. Meglocsoljuk három evőkanál étolajjal.

A szalonnákat felkockázzuk. A füstölt szalonna felét, valamint a császárszalonnát a káposztára tesszük. Erre kerül a bekevert krumpli megmaradt része, majd a káposztával befedjük. Megszórjuk füstölt szalonna kockákkal, két evőkanál étolajat csurgatunk rá, és előmelegített sütőben megsütjük.

A lepcsánka akkor jó, amikor már szép színes a teteje. Kivesszük, hűlni hagyjuk, és nagyobb kockákra vágva kínáljuk.