Törpeharcsa tárcsán, krumplifasírttal, gombamártással

Törpeharcsa tárcsán, krumplifasírttal, gombamártással

Hozzávalók: (2 főre) 10 db törpeharcsa, só, őrölt feketebors, 5 dl étolaj, 10 dkg liszt, 2 teáskanál őrölt paprika. Gombamártás: 15 dkg csiperke, só, őrölt feketebors, 2 dkg vaj, 1 csokor kapor, fél dl fehérbor, 1 vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt. Krumplifasírt: 50 dkg főtt burgonya, 2 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 5 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa.

A megtisztított, fejüktől, farkuktól megfosztott halakat mindkét oldalukon, három-négy helyen beirdaljuk. Több nem szükséges, mert a törpeharcsának nincs szálkája, amit át kellene vágni. Kívül-belül sóval, borssal fűszerezzük, és hideg helyre tesszük min. egy-két órára.

A krumplit megtisztítjuk, és egészben hagyva, sós vízben puhára főzzük.

A mártáshoz összevágjuk a vöröshagymát. Vajban megpároljuk, közben felszeleteljük az átmosott gombát, és azt is hozzáadjuk. Teáskanálnyi sóval, kevés borssal fűszerezzük. A kaprot felaprítjuk, a felét az alapba tesszük. Egy evőkanál lisztet elkeverünk benne, majd azonnal felengedjük tejszínnel. Amikor besűrűsödött, fehérborral, és a maradék kaporral elkeverve készre főzzük.

A fasírthoz a krumplit lereszeljük. Teáskanálnyi sóval, kávéskanál őrölt borssal ízesítjük, beleütjük a tojást, és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy összefogja a tésztát.

Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, ezeket zsemlemorzsában megforgatjuk, lelapítjuk, és bő, forró olajban színesre sütjük.

Amikor kiszedtük, a halakat először paprikás lisztben megforgatjuk, és a zsiradékban ropogósra sütjük.

A sült halakat a krumplifasírttal és a kapros-tejszínes gombamártással együtt kínáljuk.