Tricciana tál
Hozzávalók: 1 kg sertés hátsó csülök, só, őrölt feketebors, fűszerkömény, 1,5 kg savanyú káposzta, 40 dkg füstölt kolbász, 15 dkg kolozsvári szalonna, 30 dkg laskagomba, 2 vöröshagyma, só, 10 dkg sertészsír, 1 dl száraz fehérbor, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor.
A csülköt kicsontozzuk, a vastagabb részeknél bevágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, majd fokhagyma darabkákkal megtűzdeljük.
Egy római tálat kizsírozunk, az aljába is szórunk fűszert: sót, borsot, köményt és fokhagymát. Ráhelyezzük a csülköt, bort öntünk alá, lefedjük, és előmelegített kemencében kb. másfél óra alatt puhára sütjük.
Közben megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk a vöröshagymát. A kolbászt vékony szeletekre, a szalonnát csíkokra aprózzuk. A gombát is felkockázzuk.
Egy serpenyőben két evőkanál sertészsíron üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, kávéskanálnyi sóval és csipetnyi borssal ízesítve, néha átkeverve megpároljuk.
A puha csülköt kiszedjük a tálból. A helyére a káposzta felét halmozzuk. Megrakjuk kolbásszal, szalonnával, gombával, majd ráhelyezzük a csülköt. A maradék káposztával befedjük, és újra jöhet kolbász, szalonna és gomba.
Lefedjük, és a kemencében húsz perc alatt készre sütjük.
A vágott kaprot tejföllel összekeverjük, ezzel kínáljuk az ételt.