Grillázs torta habcsókkal

Grillázs torta habcsókkal

Hozzávalók: 1 kg darált dió, 1 kg kristálycukor, zsír. Díszítéshez: 1 kg porcukor, 10 db tojás fehérje, 30 félbevágott dió.

A tojások fehérjét elkezdjük felverni. Amikor már keményebb habbá vált, apránként hozzáadjuk a porcukrot. Gőz felett addig verjük, amíg a hab megszilárdul. Egy nyomózsákba félreteszünk a habból a torta díszítéséhez.

Tepsinket kikenjük zsírral, távolságot tartva elhelyezzük benne a fél diókat. Ezekre habzsákkal formákat nyomunk, majd ötven fokos sütőbe helyezzük úgy, hogy az ajtaját kitámasztjuk. Így szárítjuk másfél-két órán át a habcsókokat.

A kristálycukrot folyóssá melegítjük és belekeverünk egy kiló diót.

Folyamatosan melegen tartjuk, hogy a massza formálható maradjon.

A gyúródeszkát és a sodrófát is megzsírozzuk. A deszkára három fakanálnyi grillázst teszünk, amit vékony téglalappá szétsodrunk. Késsel felcsíkozzuk kb. hét centi hosszú, másfél centi széles darabokra, ezeket egyenként rányomjuk a gömbölyű sodrófára. Fél percig szikkasztjuk, majd leszedjük, és félretesszük az így nyert félköríveket.

Két egyforma kuglófformát kizsírozunk. Tisztított, zsírozott, krumpli segítségével belenyomjuk a forró grillázst. Hideg vízzel töltött lábasban hirtelen lehűtjük, és már ki is lehet venni a formából. Áttörölgetjük.

Egy hosszabb formát is készítünk a deszkán, ez lesz a kosár füle. Amikor kicsit hűlt, óvatosan meghajlítjuk, és félretesszük. Sodrunk még egy kör alakú formát a két kosár közé. Ezzel ragasztjuk össze a lefelé, illetve felfelé fordított kosarakat. A felső kosár peremére grillázzsal felragasztgatjuk a félkör formájú íveket, a kosár fülét, majd azt is kirakjuk félkörökkel. A kosár közepét telepakoljuk habcsókkal, a félretett tojáshabbal pedig kidíszítjük a kosarat.