Lábatlan andocsi fagylalttal
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, 6 dl tej, 3 tojás sárgája, 1 púpos evőkanál sertészsír, csipetnyi só, 8 dkg barnacukor. Öntet: 15 dkg szeder, 2 evőkanál cukor. Személyenként 1 gombóc vanília fagylalt.
A lisztet tálba öntjük, csipetnyi sóval elkeverjük, közepébe fészket készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és másfél deci langyos tejet öntünk a tetejére. Letakarjuk, és megvárjuk, amíg az élesztő felfut.
Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, elkezdjük fakanállal kidolgozni, közben annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy nokedli állagú, szép hólyagos tésztát kapjunk.
Amikor kisimult, a zsírt is eldolgozzuk benne. Letakarjuk, és fél óráig pihentetjük.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, ebben is negyed órát állni hagyjuk. Barnacukorral megszórjuk, majd előmelegített sütőben szép színesre sütjük.
Közben öntetet készítünk hozzá. A szedret (vagy más gyümölcsöt) pár perc alatt cukorral összeforraljuk.
A kisült lábatlant hagyjuk hűlni, utána felszeleteljük, vanília fagylalttal és szeder öntettel kínáljuk.