Precinen gra – tört bab
Hozzávalók: 1 kg fehérbab, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 paprika, 2 csípős cseresznyepaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 fej fokhagyma, egy kisebb vöröshagyma. A rántáshoz: 1 púpos evőkanál sertészsír, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika. A tetejére: 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanálnyi kockázott vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és egy kevés apróra vágott vöröshagymával együtt fazékba tesszük. Annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. Amikor felforrt, megtisztítva beletesszük a sárgarépa-és petrezselyem gyökeret, az egész fej fokhagymát, a paprikákat, és enyhén megsózzuk. Fedővel letakarva addig főzzük, amíg a bab megpuhul. Ekkor kivesszük belőle a zöldségeket, a felesleges főzővizet leszűrjük, és a babot összetörjük. Nem szükséges teljesen simára keverni, kicsit darabosan még finomabb lesz az ételünk. A leszűrt főzővizet ezután visszaöntjük rá, és ízlés szerint sózzuk.
A rántáshoz a zsírt felolvasztjuk, és megpirítjuk benne a lisztet. Amikor már szép világosbarnára színesedett, lehúzzuk a tűzről, és őrölt paprikával színesítjük. Ráöntjük a babra, elkeverjük benne, és összefőzzük, hogy kellő sűrűségű legyen.
A tört bab tetejére ízesítésként a zsírt felmelegítjük, és üvegesre pároljuk benne a vöröshagyma kockákat. Aki szereti, ezzel együtt fogyaszthatja, aki nem, le is szűrheti a hagymát a zsírból. A tűzről levéve őrölt paprikát keverünk bele. Ezzel a színes öntettel meglocsolva tálaljuk a tört babot.