Pljeszkavica

Pljeszkavica

Hozzávalók: 30-30 dkg birka-sertés- és marhahús, 1 kg vöröshagyma, só, őrölt feketebors.

A pitához 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, langyos víz, 2 teáskanál cukor, 3 teáskanál só, 1 dl étolaj, vagy sertészsír.

A húsokat, és 40 dkg hagymát megdarálunk. Sózzuk, borsozzuk, és alaposan átgyúrjuk. Gombócokat, majd hússzeleteket formázunk belőle. Legjobb a sütés előtti napon elkészíteni, akkor másnapra jól összeáll. Faszén parázson mindkét oldalukon alaposan átsütjük.

Pitát készítünk hozzá. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk, majd összedagasztjuk az átszitált liszttel. Közben hozzádolgozzuk a zsiradékot, és a szükséges mennyiségű langyos vizet. Megkelesztjük, majd 10 részre elosztva gombócokat formázunk belőle. Újra kelesztjük, és 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Kikent tepsiben sütés közben átforgatva, mindkét oldalán átsütjük.

Ezt is elkészíthetjük egy nappal korábban, de akkor nylon zacskóban tároljuk, nehogy kiszáradjanak.

Az elősütött pitákat a hússzeletekre helyezve átmelegítjük, majd félbehajtjuk (esetleg hosszában kettévágjuk), és a közepükbe 1-1 szelet húst teszünk. A maradék vöröshagymát csíkokra vágjuk, és egy jó adagot ebből is halmozunk a pljeszkavicára.