Hozzávalók: 1 füstölt csülök, 30 dkg bab, 1 kg savanyú káposzta, 50 dkg darált sertéshús, 3 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 3 tv-paprika, 1 piros színű paprika, 4 paradicsom, 1 tojás, só, őrölt feketebors, egész kömény, őrölt paprika, babérlevél, 1 púpos evőkanál sertészsír, 20 dkg kolozsvári szalonna. A bab és a csülök főzőleve.
A csülköt beáztatjuk, majd lassú forrással puhára főzzük. A beáztatott babot is előfőzzük. A gombóchoz a darált húsba egy tojást ütünk, fűszerezzük három teáskanál őrölt paprikával, egy teáskanál őrölt feketeborssal, egy csapott evőkanál sóval. A fokhagymát felaprítva beletesszük, majd kisebb diónyi gombócokat formázunk belőle.
A kicsontozott csülköt, szalonnát, vöröshagymát, paprikát, paradicsomot felkockázzuk.
Egy nagyobb fazékban, zsíron lepirítjuk a szalonnát, majd megpároljuk rajta a vöröshagymát. Ezután beleborítjuk a paprikát, paradicsomot, és lecsó alapot készítünk belőle.
Erre kerül egy sor savanyú káposzta. Beterítjük csülökhússal, majd következik a bab, és a gombóc. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak.
Fűszerezzük három babérlevéllel, egy teáskanál őrölt paprikával, egy teáskanál egész köménnyel, és kevés sóval. Hozzáadjuk a bab főzőlevének felét, valamint a csülökléből annyit, hogy majdnem ellepje az ételt.
Fedő alatt feltesszük főzni, negyven perc alatt elkészül, és tálalhatjuk a tartalmas ételünket. Legjobb, ha sós kelt tésztát kínálunk hozzá. Balatonberényben az a szokás, hogy pereccel teszik az asztalra.