Hozzávalók: 60 dkg liszt, 8 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 1 tojás, 1 dkg só, 6 dkg vaj. A kakaós tésztához: 3,5 dkg jó minőségű kakaópor, 4 dkg étolaj, 1 dkg cukor. A kenéshez 1 tojás.
A lisztre rámorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a cukrot, a tojást, a tejet, a sót, majd a vizet apránként adagolva elkezdjük kidagasztani. Amikor már jó az állaga, beledolgozzuk a vajat, attól lesz finom, foszlós a kalácsunk.
Az így nyert tésztát elfelezzük, egyik részébe belegyúrjuk az olajos-cukros kakaót. Mindkét tésztát kigombócozzuk, és letakarva negyven percig kelesztjük.
Ezután mindkettőt téglalap alakúra kisodorjuk, a hosszabbik felét felhajtjuk. A két színű rudat összefonjuk, sütőformába helyezve kelesztjük, míg kitölti az edényt.
Felvert tojással átkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben ötven perc alatt megsütjük.