Túrós rétes debrői hársba áztatott mazsolával

Túrós rétes debrői hársba áztatott mazsolával

Hozzávalók: (6 rúdhoz) 30 dkg liszt, 1 tojás, 6 evőkanál tejföl, 10 evőkanál olvasztott zsír, 5 evőkanál liszt, 5 dl tejföl. Töltelék: 1 kg túró, 1 tojás, csipetnyi só, 5 evőkanál cukor, 3 evőkanál tejföl, 2 vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 1 dl debrői hárs. A rétes tetejére olvasztott zsír.

Az átmosott mazsolát borba beáztatjuk.

A lisztet a tojással és a tejföllel alaposan kidolgozzuk. Lisztezett deszkán is átforgatjuk, majd vékonyra kisodorjuk.

Tíz evőkanál olvasztott zsírt öt evőkanál liszttel elkeverünk, ezzel átkenjük a tésztát, majd feltekerjük, és hat egyforma részre vágjuk. Tányérra helyezzük, és felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az áttört túróba tejfölt, tojást, csipetnyi sót, vaníliás cukrot, kristálycukrot, és a leszűrt mazsolát belekeverjük.

A rétestésztát egyenként tepsi hosszúságúra sodorjuk. Átkenjük tejföllel, közepére vastag csíkban tölteléket halmozunk, felhajtjuk rá a tészta egyik oldalát, ezt is megtejfölözzük, és erre is teszünk tölteléket. Befedjük a tészta másik felével, azt is megkenjük tejföllel, és előkészített tepsibe helyezzük. Egy sütőtepsibe három rudat teszünk, ott még zsírral meglocsoljuk a tetejét és az oldalát, majd előmelegített kemencében, vagy sütőben szép színesre sütjük.

Amikor elkészült hűlni hagyjuk, utána porcukorral megszórjuk, és felszeleteljük.