Keletlen rétes

Keletlen rétes

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 púpos evőkanál sertészsír, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet, 1 kávéskanál szódabikarbóna.

A töltelékhez: fél kg túró, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 3 teáskanál vaníliás cukor.

A tészták kenéséhez és sütéséhez zsír.

A lisztet a zsírral, tojással, sóval és cukorral összekeverjük. 2 dl langyos vízbe beletesszük az ecetet és a szódabikarbónát, és ezzel egy lágy tésztát készítünk. Ha szükséges, a langyos vizet még pótolhatjuk, és az egészet jól kidolgozzuk, úgy, mint a kelt tésztát. Kicsit pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket.

A túrót a tojássárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral gondosan kikeverjük.

A gyúródeszkát meglisztezzük, kis gombócokat formázunk a tésztából, ezeket palacsinta nagyságúra egyenként kinyújtjuk. A tetejüket olvasztott zsírral megkenjük, majd megszórjuk az ízesített túróval. Feltekerjük, mint a palacsintát, és csigaformára alakítjuk úgy, hogy a két végét gondosan eldugjuk, nehogy a töltelék kifolyjon. Kisebb, vastag palacsintákat sodrunk belőle, és serpenyőben, forró zsírban, lassú tűzön átsütjük mindkét oldalát.

Ízlés szerint bármilyen töltelékkel, sós és édes változatban is készíthető.