Fahéjas rakott kelt rétes

Fahéjas rakott kelt rétes

Hozzávalók: 1,2 kg liszt, 5 dkg élesztő, 60 dkg kristálycukor, 1 kávéskanál só, 7 dl tej, 3 tojás sárgája, 10 dkg sertészsír, 1 evőkanál 10 %-os ecet, 2 dkg őrölt fahéj, a tészta kenéséhez további olvasztott zsír.

Az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, egy evőkanál cukrot szórunk rá, majd ráborítunk egy deci langyos tejet. Félretesszük kelni.

A lisztet tálba szitáljuk, kevés sót hintünk rá, majd a felfutott élesztőt is beleborítjuk. A megmaradt langyos tejben elkeverjük a tojások sárgáját. Ezt apránként adagoljuk a liszthez, és jó alaposan kidagasztjuk a tésztát. Kevés ecetet is teszünk bele, hogy könnyebben nyúljon a rétes. Amikor már szépen simul a tészta, akkor a tál oldalára zsírt kenünk, és azt is beledolgozzuk a rétesbe.

A hólyagos tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, nyolc cipót alakítunk belőle. Tetejüket enyhén lezsírozzuk, majd letakarva, meleg helyen fél órát pihentetjük.

A tepsit kizsírozzuk. A fahéjat a cukorral összekeverjük.

A megkelt tésztát egyenként először kézzel húzzuk szét, majd, sodrófával tepsi nagyságúra alakítjuk. Az első tészta kicsit nagyobb legyen, hogy a sütőforma oldalait is befedje. Ezt helyezzük először a tepsibe. Megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk fahéjas cukorral, majd beterítjük a második kinyújtott lapot. Erre újra zsír, cukros fahéj következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a tészták elfogynak. Az utolsó tetejét már nem kell zsírozni.

A tepsiben újra kelesztjük negyven percig, utána tesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. egy órán át sütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk, fahéjas porcukorral megszórjuk, így kínáljuk.

A rakott rétes kakaóval, dióval is készíthető.