Mézes csirke, aszalt gyümölcsös bulgurral
Hozzávalók: 1 egész csirkemell, só, őrölt feketebors, 15 dkg füstölt szalonna, garum (halszósz, vagy kagylószósz). Öntet: 1 evőkanál méz, 1 evőkanál garum, csipetnyi só, csipetnyi bors, 1 evőkanál bor. Köret: 50 dkg bulgur, 20 dkg aszalt gyümölcs (kajszibarack, mazsola), őrölt feketebors, olívaolaj, só.
A csirkét megtisztítjuk, kicsontozzuk. A fél melleket szétnyitjuk egy nagy szeletté, ezeket beirdaljuk. Mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal és garummal átkenve félretesszük kicsit pácolódni. Közben a szalonnát vékony szeletekre és hosszú, keskeny csíkokra vágjuk. Ezzel az irdalásokat megtűzdeljük.
Olívaolajjal kikent sütőlapra helyezzük, majd kemencében, vagy sütőben szép pirosra megsütjük. A sütés kezdetén letakarhatjuk, hogy kicsit puhuljon, ezt később eltávolítjuk, hogy színt kapjon a csirke.
A bulgurt evőkanálnyi olívaolajon lepirítjuk, mint a rizst. Az aszalt sárgabarackot kis kockákra vágjuk. A megsült bulgurt kétszeres mennyiségű vízzel felengedjük, sózzuk, csipetnyi borssal ízesítjük, és az aszalékokkal együtt készre főzzük.
Öntetet készítünk: egy evőkanál méz, egy evőkanál garum, csipetnyi só, csipetnyi bors, egy evőkanál bor. Ezzel a kemencéből kivett húst átkenjük, és a gyümölcsös bulgurral tálaljuk.