Káposztás bableves
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 50 dkg tarka fejtett bab, 50 dkg füstölt csülök, 20 dkg füstölt szalonna, 1 liter tej, 3 dl házi paradicsomlé, 1 evőkanál őrölt paprika, só, 4 babérlevél, 10 dkg liszt.
A csülköt kis kockákra vágjuk, fazékba tesszük, felöntjük vízzel, és só hozzáadása nélkül puhára főzzük.
A babot egy másik edénybe borítjuk, ezt babérlevéllel együtt tesszük fel a tűzre.
Közben a káposztát csíkokra, majd kisebb darabokra aprítjuk.
A szalonnát felkockázzuk, egy serpenyőben kisütjük a zsírját, amit majd a rántáshoz fogunk felhasználni. A pörcöket elfogyaszthatjuk, az nem szükséges a levesbe.
A megfőtt húsra ráborítjuk a leszűrt babot, hozzáadjuk a káposztát, nyakon öntjük házi paradicsomlével, és az egészet együtt főzzük tovább.
A szalonna zsírban barnára pirítjuk a lisztet, elkeverjük benne a paprikát, majd hideg tejjel felengedjük, és szűrőkanálon át a levesbe engedjük.
Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, és már tálalhatjuk is.