Törve bab füstölt szalonnával

Törve bab füstölt szalonnával

Hozzávalók: 40 dkg fehér gyöngybab, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 fej fokhagyma, 2 vöröshagyma, 1 lilahagyma, 1 tv-paprika, 1 paradicsom, 2 cseresznye paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 40 dkg füstölt szalonna, zsír, őrölt paprika, liszt. Csipetke: 1 tojás, liszt, csipetnyi só.

A babot egy éjszakára beáztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk. A szalonnából négy vastagabb szeletet vágunk, amit kakastaréjnak bevagdosunk.

Elkészítjük a csipetkét: a tojást annyi liszttel, amennyit felvesz, csipetnyi sóval összegyúrjuk. Amennyiben szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá. Pihenni hagyjuk.

A babról a vizet leöntjük, újat adunk hozzá, ezzel felforraljuk. Ezt is leöntjük róla, és tiszta vízzel felöntjük. Amikor felforrt, beletesszük a zöldségeket: sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, fokhagymát, egy evőkanál sót. Amikor már puhulnak a zöldségek, a paprikát, paradicsomot, petrezselyemzöldet is hozzápakoljuk és készre főzzük.

A megfőtt levest leszűrjük egy tálba. A lébe beleszedjük a zöldségeket kevés babbal, a fazékban maradt babot pedig összetörjük.

Rántást készítünk hozzá. Egy fakanál zsíron lepirítunk egy fakanál lisztet. Kicsit hűtjük, majd egy teáskanál őrölt paprikával elkeverjük. Kevés levessel felhígítjuk, és az összetört babot ezzel besűrítjük. Rövid idő alatt sűrűre főzzük, majd egy tálba borítjuk.

A tetejére egy lábaskában két fakanál zsíron egy nagyobb vöröshagymát megpárolunk, majd egy teáskanál őrölt paprikával összekeverjük. Ezt öntjük a törve babra.

A szalonnákat egy serpenyőben szép színesre sütjük.

A csipetkét lecsipkedjük, majd forró, sós vízben kifőzzük, és a levesbe borítjuk.

Tálalásnál a levest első fogásként, a törve babot másodikként kockákra vágott lilahagymával, sült szalonnával, és kenyérrel tálaljuk.