Dunakömlődi hájas rétes

Dunakömlődi hájas rétes

Hozzávalók: (nagy adag, kb. 18 rúd rétes) 90 dkg finomliszt, 70 dkg rétesliszt, 80 dkg sertésháj, 4 evőkanál tejföl, 2 tojás, 2 evőkanál 20%-os ecet, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, szódavíz. A töltelékhez: 5 kg káposzta, 5 kg sárgarépa, só, 1 teáskanál cukor, őrölt feketebors. A rétesek tetejére tejföl.

Húsz deka finomlisztet a hájjal összegyúrunk. A többi finomlisztet a rétesliszttel tálba borítjuk, sóval, cukorral, két tojással, ecettel, és annyi szódavízzel állítjuk össze, hogy jó állagú rétestésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, hogy szép sima legyen. Ezt bő fél órán át pihentetjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük, kevés vízen megpároljuk. Cukrozni nem szükséges, mert a sárgarépa elég édes.

A káposztát is lereszeljük, besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét, és kevés zsiradékon karamellizált cukorban megsütjük.

A megpihent tésztát lisztezett gyúródeszkán cipóvá alakítjuk, majd kisodorjuk. A lisztes hájból gombócnyi darabkákat szakítunk, ezeket kézzel minél vékonyabbra szétnyomkodjuk.

A tésztát beborítjuk vele, majd először fentről lefelé, utána lentről felfelé, és két oldalról is felhajtjuk. Sodrófával megverjük, és újra kisodorjuk, hajtogatjuk. Szobahőmérsékleten húsz percig pihentetjük. Ezt a sodrást, hajtogatást, pihentetést még háromszor megismételjük.

Ezután kb. 18 részre szétvágjuk a tésztát. Ezeket kicipózzuk, és lisztezve nagyon vékonyra kisodorjuk.

Az elsőket párolt répával gazdagon megszórjuk, feltekerjük, a végeit kicsit becsípjük, nehogy kifolyjon a töltelék sütés közben. Kizsírozott tepsibe helyezzük.

A káposztás rétesnél a kinyújtott rétesre szórt tölteléket sóval, borssal megszórjuk, és utána tekerjük fel.

Sütés előtt a réteseket tejföllel átkenjük, így tesszük az előmelegített sütőbe. Langyosra hűtve már szeletelhető. A sárgarépás rétest megszórhatjuk porcukorral is.