Kapros-zsendicés rétes

Kapros-zsendicés rétes

Hozzávalók: (1 tepsi réteshez) 70 dkg rétesliszt, 1 tojás, 1 evőkanál ecet, 4 dl langyos víz, 1 evőkanál sertészsír, 1 dl étolaj. Töltelék: 2 kg zsendice, 1 csokor kapor, 3 vaníliás cukor, 6 evőkanál kristálycukor. A rétes tetejére 1 tojás.

A lisztet tálba borítjuk, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, az ecetet, és langyos vízzel nagyon simára kidolgozzuk, kidagasztjuk a tésztát. Akkor lesz jó, ha lágy, és minden gyűrődéstől mentes. Liszttel bőven megszórt deszkán kétfelé választjuk, kicipózzuk, étolajjal átkenjük a tetejét, és bő fél órán át langyos helyen kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A zsendicébe kaprot, cukrot, vaníliás cukrot keverünk.

A megpihent rétest újra átkenjük olajjal, majd lisztezett abroszon széthúzzuk, közben körbejárjuk az asztalt, és lisztezett kézzel, óvatosan alányúlva mindig vékonyabbra, nagyobbra alakítjuk.

A széleit legombolyítjuk, és félretesszük a leveshez.

A réteslapot olajjal gazdagon meglocsoljuk, töltelékkel megpöttyözzük, hogy mindenhova jusson. Széleit feldobjuk, arra is teszünk tölteléket.

Abrosz segítségével feltekerjük, a hosszú rúd két oldalát befordítjuk, hogy beleférjen a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd egyben beleemeljük.

Felvert tojással átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben készre sütjük.