Kőtt, sós túrós rétes

Kőtt, sós túrós rétes

Hozzávalók: (2 nagyobb sütőtepsi réteshez) 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 7 dl tej, 2 dl víz, csipetnyi cukor, 1 púpos teáskanál só, kis diónyi zsír. Töltelék: 1,2 kg túró, 5 tojás, 3 dl tejföl, 2 evőkanál só, 3 evőkanál búzadara, 1 púpos evőkanál liszt. A szóráshoz liszt, a locsoláshoz 2 púpos evőkanál sertészsír, 2 dl tejföl.

A tejet és vizet meglangyosítjuk. Egy decit kiveszünk belőle, ebbe kevés cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt.

A lisztet átszitáljuk, sóval összekeverjük. Közepébe mélyedést készítünk, ebbe borítjuk az élesztős tejet. Megszórjuk liszttel, és kelni hagyjuk.

Amikor felfutott, a többi vizes tejjel kidagasztjuk a tésztát. Amikor már kezd simulni, a zsírt is beledolgozzuk. Lágy tésztát készítünk, akkor lesz jó, amikor már hólyagos.

Lisztezett deszkán két cipót alakítunk belőle, ezeket kicsit megsodorjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és addig pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A túrót összetörjük, elkeverjük tejföllel, liszttel, búzadarával, sóval és a felvert tojásokkal.

A tepsiket kizsírozzuk.

Két evőkanál zsírt olvasztunk, két deci tejföllel összemelegítjük.

Az asztalt abrosszal leterítjük, megszórjuk liszttel, az egyik tésztát kezünkben kicsit széthúzzuk. Rátesszük az asztalra, és körbe-körbe járva vékonyra húzzuk rajta a rétest. A széleit is kihúzzuk, de nem gombolyítjuk le. Megszórjuk sóval, tejfölös zsírral meglocsoljuk, a négy szélét felhajtjuk, azt is megpöttyözzük zsírral. A töltelék felének nagyobbik hányadát a tészta alsó felére, széles sorban felhalmozzuk, felette elszórjuk a maradékot, és az abrosz segítségével felhajtjuk a rétest.

Háromfelé vágva helyezzük tepsibe. Letakarjuk, és ott min. húsz percig kelesztjük. A másik rudat ugyanígy készítjük el.

A megkelt tésztát tejfölös zsírral átkenjük, úgy tesszük az előmelegített sütőbe. Harminc-negyven perc alatt szép színesre sütjük.

A tepsiben hűlni hagyjuk, utána szépen szeletelhető. Két napig is puha marad.