Rakott tészta

Rakott tészta

Hozzávalók: Tészta: 40 dkg liszt, 1 tojás, víz. Töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5 púpos evőkanál szilvalekvár, 5 púpos evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál sertészsír, 3,5 dl tejföl, só.

Elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojással és annyi vízzel kidolgozzuk, hogy gyúrható, kemény tésztát nyerjünk. Gyúródeszkán is jól kidolgozzuk, majd félretesszük pihenni.

A mákot és a diót tíz-tíz deka cukorral összekeverjük. A zsírt megolvasztjuk, és tejföllel elkeverjük. A lábast kizsírozzuk.

A tésztát kétfelé választjuk, az egyiket olyan vékonyra sodorjuk, ahogy a metéltnek szoktuk. Sodrófára tekerjük, azon hosszában elvágjuk, azt is elfelezzük, és keskenyebb metéltet készítünk belőle. Ezt forró, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, átöblítjük, és kevés zsírral elkeverjük.

A másik tésztát akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a lábasunkat, és még a tetejét is be tudjuk vele fedni. Sodrófára tekerve könnyebben rá tudjuk helyezni. Megigazítjuk rajta, óvatosan belenyomkodjuk a lábas aljába vigyázva, hogy ne szakadjon el. Meglocsoljuk tejfölös zsírral, és a kifőtt tészta egyharmadát belepakoljuk. Erre kerül a cukros mák, majd a szilvalekvár. Újabb sor tészta következik, rászórjuk a cukros diót és a baracklekvárt. Befedjük tésztával, azt tejfölös zsírral locsoljuk, és felhajtjuk rá a tészta széleit. Ezeket is megkenjük tejfölös zsírral.

Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, utána tálcára boríthatjuk, de szebben szeletelhető, ha teljesen kihűtjük.

Tortaszeletekre vágva kínáljuk.