Tejfölös gyöngyiragu reszeltkével
Hozzávalók: 1 egész gyöngytyúk (vagy csirke), 3 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 zöldpaprika, fél karalábé, 2 krumpli, 2 teáskanál só, 1 teáskanál egész bors, 3 babérlevél, 2 teáskanál tárkony, 1 csokor petrezselyem-és zellerzöld, fél citrom leve, 3 karika citrom. A reszeltkéhez: 1 tojás, liszt, csipetnyi só. A habaráshoz: 3 dl tejföl, 2 evőkanál liszt.
A gyöngytyúkot megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A zöldségeket megpucoljuk, hasábokra szeljük.
A húst a zöldségekkel együtt lábasba tesszük. Fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal, babérlevéllel és sóval. Felöntjük két liter vízzel és puhulásig főzzük.
A reszeltkéhez a tojást csipetnyi sóval, és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Amennyiben szükséges, nagyon kevés vizet csepegtethetünk bele, hogy könnyebb legyen összeállítani. Alaposan kidolgozzuk, és konyharuhára reszelve száradni hagyjuk.
A puhára főtt levesbe beleborítjuk a reszeltkét, majd habarást készítünk hozzá. Egy kisebb tálba fél deci vizet öntünk, erre lisztet és tejfölt teszünk, amit csomómentesre kikeverünk. A citrom felét felkarikázzuk, a többinek a levét kinyomjuk.
A levest a habarással besűrítjük, a citromlével és citromkarikákkal savanyítjuk. Amennyiben szükséges, még fűszerezzük. Felforraljuk, és tálalhatjuk is.