Parasztpecsenye juhtúrós burgonyával

Parasztpecsenye juhtúrós burgonyával

Hozzávalók: (8 főre) 16 szelet sertéscomb, 1 kg darált hús, 20 dkg füstölt szalonna, 4 gerezd fokhagyma, 50 dkg juhtúró, 20 dkg sertészsír, 4 dl tejföl, 4 kg krumpli, 1 kg kígyóuborka, só, őrölt feketebors, őrölt kömény, fűszerpaprika, 8 cl 10 %-kos ecet, 37 dkg cukor.

A húsokat vékonyra kiklopfoljuk, mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk. A darált húst is befűszerezzük. Három kávéskanál sót és borsot, két kávéskanál köményt, három teáskanál őrölt paprikát szórunk rá, ezekkel alaposan összegyúrjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összenyomjuk, és ezt is a töltelékbe keverjük.

A füstölt szalonnát felkockázzuk.

A hússzeletekbe fűszeres darált húst teszünk, feltekerjük, majd mindkét oldalukat hústűvel, vagy fogvájóval rögzítjük. A maradék töltelékből fasírozottat készíthetünk.

A szalonnát egy serpenyőben kisütjük. A pörcöket kiszedjük, zsírjában a töltött húsokat is hirtelen megkapatjuk. Amikor az összes elkészült, mindegyiket visszapakoljuk a serpenyőbe, felöntjük bő fél liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt másfél órán át pároljuk. Idő közben figyeljük, és az elfőtt levet pótoljuk.

A körethez a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Az uborkát legyaluljuk, átsózzuk, kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen.

A juhtúrót langyos tejföllel simára keverjük.

A salátaléhez egy liter vízbe tesszük az ecetet, és a cukrot. Az uborkát kinyomjuk a sóból, majd belekeverjük az ecetes, cukros vízbe.

A megfőtt krumplit leszűrjük, a tejfölös juhtúróval összekeverjük. Sóval, borssal ízesítve a ferdén középen kétfelé vágott pecsenyékhez kínáljuk.