Vörösboros-áfonyás vaddisznó ragu
Hozzávalók: (10 főre) 3 kg vaddisznócomb, 60 dkg vöröshagyma, 3 db többszínű tv-paprika, 20 dkg mangalica szalonna, 2 nagy fakanál mangalica zsír, fél üveg lecsó, 3 teáskanál mustár, 2 teáskanál fokhagymapor, 3 babérlevél, 2 teáskanál őrölt feketebors, 10 borókabogyó, 2 teáskanál kakukkfű, 2 teáskanál majoránna, 2 teáskanál őrölt kömény, só, 2 evőkanál áfonya dzsem, 2 dl száraz vörösbor, 5 dkg szárított vargánya és szárított vegyes erdei gomba, 15 dkg csiperkegomba, 50 dkg csirkemáj.
Az erdei gombákat beáztatjuk.
A szalonnát, paprikát és vöröshagymát kockákra vágjuk. A húst felcsíkozzuk.
Bográcsban zsírt olvasztunk, kisütjük benne a szalonnát. Ráborítjuk a hagymát a paprikával együtt, és egy evőkanál sóval üvegesre pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a húst, és megpirítjuk rajta. Fűszerezzük babérlevéllel, fokhagymával, mustárral, borókabogyóval és őrölt köménnyel.
Tíz perc múlva ízesítjük még őrölt borssal és lecsóval. Ettől kezdve két és fél órán át rotyogtatjuk, közben néha kevergetjük.
Ezután tehetjük bele az erdei gombákat és a csiperkét. Újabb húsz perc főzés elteltével kakukkfüvet, majoránnát, áfonyalekvárt, és csirkemájat adunk hozzá.
Ezekkel is főzzük húsz percet. Utoljára borítjuk bele a száraz vörösbort, ezzel már csak összerottyantjuk, és tálalhatjuk is.
Fogyaszthatjuk csak kenyérrel, de gombás vadrizzsel nagyon finom.