Töltött dagadó savanyú káposzta ágyon
Hozzávalók: 2 sertés dagadó, só, őrölt feketebors, 80 dkg darált sertéshús, 2 kis fej vöröshagyma, 4 dkg fokhagyma, 25 dkg sertészsír, 20 dkg gomba, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg kenyér, 1 kg savanyú káposzta. Körethez: 1 kg burgonya.
A dagadót késsel felszúrjuk, kívül-belül besózzuk. A petrezselyemzöldet felvágjuk, a kenyeret felszeleteljük, a káposztát beáztatjuk.
A vöröshagymát és fokhagymát megpucoljuk, apróra kockázzuk, majd három evőkanál zsírban megdinszteljük. A megtisztított gombát szeleteljük, és a párolt hagymához keverjük. Amikor a gomba is összeesett, belepakoljuk a darált húst. Fűszerezzük egy púpos teáskanál sóval, egy kávéskanál borssal, összepároljuk, petrezselyemzöldet keverünk bele, majd félretesszük hűlni.
Közben a burgonyát tepsibe borítjuk, és kemencében, vagy sütőben, fóliával letakarva egy óra alatt megsütjük.
Egy nagyobb tepsit kizsírozunk, az aljában elterítjük a kinyomott káposztát. A kenyeret beáztatjuk.
A meghűlt töltelékbe két tojást, a vízből alaposan kinyomott kenyeret teszünk, és jól összegyúrjuk. Ezzel töltjük a felszúrt dagadókat. Óvatosan, ne töltsük túl, nehogy sütés közben kifolyjon a töltelék. Madzaggal átkötözzük, majd ráhelyezzük a savanyúkáposzta ágyra. Az edényt lefedjük, előmelegített sütőben, vagy kemencében másfél óráig sütjük. Egy óra után a fóliát levesszük róla, és szép mosolygósra pirítjuk.
Amikor megsült, hagyjuk, hogy hűljön, utána levesszük a madzagot. Éles késsel szép szeleteket vágunk belőle.
Savanyúkáposztával és héjában sült burgonyával fogyasztjuk.