Tót kalács

Tót kalács

Hozzávalók: (2 kalácshoz) 1,3 kg liszt, 6 dl tej, 7,5 dkg élesztő, 6 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 3 tojás sárgája, 10 dkg mazsola, 25 dkg margarin (vaj) + 10 dkg a lapok kenéséhez, 1 tojás a kalácsok tetejére.

A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne két evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet tálba borítjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, huszonöt dekányi olvasztott margarint, és a sót. Két púpos evőkanál cukrot adunk még hozzá, majd az élesztős tejjel bedagasztjuk a tésztát. Jó alaposan, simára kidolgozzuk. Amennyiben szükséges, tejet még adhatunk hozzá, hogy könnyű alapanyagunk legyen.

Lelisztezzük, letakarjuk, és langyos helyen, egy órát kelesztjük.

A szépen megkelt tésztát hat cipóra szétválasztjuk. Ezeket egyenként kisodorjuk. Olvasztott margarinnal megkenjük, mazsolával megszórjuk, és feltekerjük, mint a rétest. Amikor három szálat elkészítettünk, akkor összefonjuk. Előkészített, magas peremű tepsibe helyezzük.

Tojással lekenve, letakarva újabb két órát kelesztjük.

A másik kalácsot is elkészítjük.

Előmelegített sütőben, vagy kemencében fél óra alatt megsütjük. Félidőnél kivesszük, tejjel lekenjük, és kristálycukorral megszórva visszatoljuk. Így sütjük készre.

Amikor kicsit hűlt, szeletekre vágva kínáljuk.