Birka babbal
Hozzávalók: 2 kg birkahús (oldalas, lapocka, comb), 1 kg száraz nagyszemű fehérbab, 2 evőkanál sertészsír, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál őrölt kömény, 2 teáskanál só, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika.
A babot előző este beáztatjuk, majd enyhén sós vízben fél órán át előfőzzük.
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a zsírt, és megpároljuk rajta a csipetnyi sóval elkevert vöröshagymát.
A birkahúst gondosan lefaggyúzzuk, kisebb kockákra vágjuk, és megmossuk.
A paradicsomot is feldaraboljuk, és a hagymára borítjuk. Addig sütjük, amíg elfő a leve, ekkor köménnyel, borssal fűszerezzük, majd ráborítjuk a húst, megsózzuk, és fél órán át fedő alatt, majd anélkül főzzük.
Amikor elfőtte a levét, őrölt paprikával elkeverjük, felengedjük egy liter vízzel, és beleborítjuk a félig megfőtt babot. Zöldpaprikát dobunk rá, és lefedve készre főzzük.
Friss kenyérrel kínáljuk.